flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Національне агентство з питань запобігання корупції інформує

20 квітня 2022, 13:12
  1. Відповідальність за торгівлю гуманітарною:

 

- за торгівлю гуманітарною допомогою під час воєнного стану передбачено до 7 років позбавлення волі!

З моменту нападу росії ми всі – українці та інші цивілізовані країни – об’єдналися для допомоги тим, хто найбільше страждає від війни.

Гуманітарна допомога має обов’язково доходити до адресатів та надаватися безкоштовно.

Проте у цей важкий час з’являються випадки використання товарів гуманітарної допомоги для отримання прибутку.

Тепер за продаж гуманітарної допомоги порушників чекає покарання за новою статтею 201-2 Кримінального кодексу України, що діє з 3 квітня цього року. Найбільші санкції передбачені за такі дії саме під час воєнного стану.

Під час воєнного або надзвичайного стану за продаж товарів гуманітарної допомоги, використання благодійних пожертв або безоплатної допомоги чи інші дії з цим майном задля отримання прибутку передбачено:

➕позбавлення волі на строк від 5 до 7 років

➕позбавлення права обіймати певні посади на строк до 3 років ➕конфіскація майна.

 

Водночас НАЗК аналізує корупційні ризики в межах надання гуманітарної допомоги в Україні та розробляє заходи для мінімізації таких ризиків.

Джерело:https://www.facebook.com/NAZKgov

 

 

  1. Чому варто повідомити про активи рашистів на Порталі повідомлень викривачів

Одна з причин – можливість отримати матеріальну винагороду. Наприклад, коли ви повідомляєте про актив, який знаходиться у США.

Так, Міністерство фінансів США нещодавно запровадило програму винагород викривачам за повідомлення про активи російських олігархів. Таким чином США намагаються посилити тиск на путіна та його оточення, які розв’язали війну Україні.

Основна ідея програми полягає у тому, щоб мотивувати викривачів виявляти та допомагати повернути активи російських олігархів і чиновників, пов’язаних з корупцією в уряді та війною в Україні.

США хочуть виявити та заморозити активи російських еліт та членів сімей, підсанкційних осіб, включаючи їх комерційну нерухомість, розкішні квартири, яхти, гроші та інші прибутки, отримані неправомірно.

Це перший випадок, коли США пропонують винагороду викривачам, щоб повернути активи російських олігархів і чиновників.

❗️Нагадаємо, що в Україні нещодавно створено Task Force UA з розшуку, арешту та конфіскації активів росіян. Task Force UA запустив портал повідомлень про активи осіб, причетних до агресії рф проти України: https://reportsassets.nazk.gov.ua.
Через портал кожен охочий може передавати інформацію про майно російських олігархів та підсанкційних осіб, яке знаходиться за кордоном.

Детальніше про Портал - https://nazk.gov.ua/uk/novyny/reports-assets/

Джерело: https://www.facebook.com/NAZKgov

Прес служба суду