flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

XIX позачерговий з'їзд суддів України вже називають історичним

16 січня 2023, 14:43
XIX позачерговий з'їзд суддів України вже називають історичним!
Адже він проходив в умовах правового режиму воєнного стану, боротьби українського народу за незалежність внаслідок повномасштабної збройної агресії рф проти України.
Ряд суддів - делегатів, які долучилися до лав Збройних Сил України під час мобілізації, прийняли участь у роботі з'їзду.
Завершено роботу й делегації місцевих загальних судів Київської області.
Обрано 8 членів Вищої ради правосуддя, що відновило повноваження конституційного органу суддівського врядування, а це розблокує:
- формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів України;
- внесення подань щодо суддів, повноваження яких припинилися (тут сподіваємось на ухвалення законодавцем відповідних змін);
- звільнення суддів, які подали заяви про відставку, у тому числі колегам, яким виповнилося 65 років;
- відсторонення, надання згоди на затримання та утримання під вартою щодо суддів-колаборантів (нажаль є декілька таких випадків);
- кадрові питання та підзвітність інших органів суддівського врядування;
- інші важливі питання, визначені законами.
Ухвалено Рішення з'їзду суддів України щодо окремих питань незалежності суддів від 12.01.2023, де підтримано резолюції щодо необхідності прийняття важливих проектів законів, що стосуються діяльності судової влади.
Також делегація Київщини активно долучилася до робочих органів з'їзду суддів: суддя Переяслав-Хмельницького міськрайонного суду Дмитро Свояк працював секретарем мандатної комісії, суддя Березанського міського суду Тетяна Дудар - секретарем лічільної комісії з обрання членів ВРП. До допомоги редакційній комісії долучився суддя Ржищевського міського суду Київської області Андрій Потапенко, сприявши у підготовці резолюцій та комунікації між делегатами та авторів звернень до з'їзду суддів.
Суддя Обухівського районного суду Олександр Тиханський (з початку повномасштабної війни 5 місяців служив у лавах ЗСУ), суддя Білоцерківського міськрайонного суду Владислав Цукуров, суддя Ірпінського міського суду Дмитро Кухленко, суддя Іванківського районного суду (наразі у лавах ЗСУ) Анатолій Корчков плідно працювали у залі з'їзду суддів.
Загалом за інформацією ДСА України в лавах ЗСУ несуть службу 54 судді та 326 працівників апарату судів та установ системи правосуддя.
Пишаємось нашими колегами в ЗСУ!
Дякуємо і Віримо в ЗСУ!
Слава Воїнам України!