flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рекомендації Вищої ради правосуддя щодо безпечної роботи суду в умовах карантину

05 квітня 2021, 16:02

Вища рада правосуддя рішенням від 1 квітня 2021 року № 763/0/15-21 надала рекомендації судам усіх інстанцій та юрисдикцій застосовувати у діяльності уніфіковані рекомендації щодо безпечної роботи в умовах карантину. Пропонуємо учасникам судових засідань ознайомитися з повним текстом рекомендацій Вищої ради правосуддя за посиланням https://hcj.gov.ua/doc/doc/6516.

ВРП наголошує, право на справедливий суд не може бути обмежено, проте, визначаючи справедливий баланс між правом особи на безпечне для життя і здоров’я довкілля та правом на справедливий суд, слід зазначити про пріоритет природного права особи на життя та безпечне довкілля, яке визнається усіма цивілізованими народами і націями та є загальним спадком європейської правової традиції, позитивний обов’язок щодо забезпечення якого на території України покладено на Державу Україна. Так, утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави (стаття 1 Конституції України).

В умовах пандемії українські суди працюють незалежно від інстанції чи юрисдикції, ставлячи життя і здоров’я людини як найвищу соціальну цінність на перше місце, забезпечують і гарантують людям насамперед право на життя і здоров’я, а також право на захист – тобто право на справедливий суд. Адже Основний Закон України визначає, що діяльність судів не може бути припинена навіть в умовах військового або надзвичайного стану.

Витяг з Рішення ВРП від 01.04.2021 № 763/0/15-21:

«Рекомендації для судів щодо доступу до правосуддя в умовах карантину

Забезпечити право осіб на доступ до правосуддя в умовах карантину шляхом проведення засідань органів судової влади в режимі реального часу в мережі Інтернет.

У разі якщо від учасника судового провадження надійшла заява про бажання взяти участь у засіданні у приміщенні суду, слід забезпечити розгляд справи в його присутності.

Судам безперервно здійснювати судочинство у невідкладних справах, які визначені процесуальними кодексами та судами (суддями).

Поняття терміновості, що визначається на розсуд судді, повинно враховувати поточну епідемічну ситуацію в районі, де знаходиться суд.

Довести до відома учасників судових процесів можливість відкладення розгляду справ у зв’язку із карантинними заходами.

При цьому відкладення розгляду справи можливе лише у крайньому разі, лише коли його проведення з використанням електронних засобів зв’язку неможливе через процедурні та технічні причини.

Запровадити ознайомлення учасників судового процесу з матеріалами судової справи в дистанційному режимі шляхом надсилання сканкопії матеріалів судової справи на електронну адресу, зазначену у відповідній заяві, заяви про ознайомлення приймати засобами поштового та електронного зв’язку; з метою уникнення скупчення людей додатково рекомендувати працівникам апаратів судів попередньо узгоджувати час відвідування суду для ознайомлення з матеріалами справи.

За можливості здійснювати розгляд справ без участі сторін, у порядку письмового провадження, крім випадків, коли участь сторін є обов’язковою.

Рекомендації щодо організації протиепідемічних заходів у приміщенні та на робочому місці

Рішення про допуск осіб, які не є учасниками проваджень, приймає головуючий у засіданні суддя.

Обмежити доступ у судові засідання осіб, які не є учасниками проваджень із дотриманням принципу публічності судових процесів.

Забезпечити трансляцію судових засідань, що викликають значний інтерес громадськості, для гарантування права на справедливий і публічний судовий розгляд.

Розглянути можливість участі журналістів у судових засіданнях з розгляду справ, які викликають значний інтерес громадськості, за наявності можливості у залі судового засідання дотримуватися безпечної дистанції, розробити чіткі правила для журналістів, присутніх під час судових слухань.»

 

Зверніть увагу! Працівники служби судової охорони мають право не допускати до приміщення суду осіб з температурою 37,2 ºС та вище та ознаками респіраторних захворювань, а також без одягненої на ніс та рот захисної маски.

Прес служба суду